Choć sposób parzenia herbaty prawie zawsze zależy od osobistych preferencji, nie ma tu miejsca na błędy. Ale nie martw się! Nasi mistrzowie herbaciani udzielą Ci kilku wskazówek, dzięki którym Twoja herbata będzie smakować jeszcze lepiej.
Woda
Woda do zaparzania herbaty powinna zostać zagotowana tylko raz i zawierać w miarę możliwości jak najmniej węglanu wapnia. Jeżeli woda będzie gotowana kilka razy, dojdzie w niej do obniżenia zawartości tlenu, co będzie mieć wpływ na smak. Mniej twarda woda pozwala na wydobycie wyraźniejszych nut smakowych herbaty, dzięki czemu smak będzie naprawdę zachwycający.
Parzenie czarnej herbaty
Dzięki filiżance czarnej herbaty wiele osób na całym świecie dobrze zaczyna dzień, ale jeżeli nie będziesz uważał, łatwo utracisz jej orzeźwiającą esencję. Najważniejsze przy parzeniu czarnej herbaty jest natychmiastowe zalanie jej wodą tuż po zagotowaniu – lepiej nie odchodź od czajnika! Czarna herbata parzona w temperaturze zbliżonej do temperatury wrzenia wody jest lepsza, gdyż wydobywa się z niej bogaty, wyrazisty smak.
Parzenie zielonej herbaty
Zielona herbata ma wyrazisty smak, ale czasem może w nim pobrzmiewać nuta goryczy. Jest to spowodowane błędem podczas parzenia, którego łatwo uniknąć. Zawsze lepiej jest pozwolić, by woda ostygła przez jakieś dwie minuty zanim zaleje się nią liście herbaty. Optymalna temperatura to 80°C.
Mleko
Czas
Podczas zaparzania herbaty w torebkach ważną rolę odgrywa cierpliwość. Warto pozostawić torebkę w wodzie na około dwie minuty, dając czas na wydobycie się pełnego smaku herbaty. Należy unikać potrząsania czy trącania torebki, aby cały proces zachodził naturalnie i powoli.
Rodzaj |
Czas trwania |
Czarna herbata |
Zaparzaj przez 2-3 minuty |
Zielona herbata |
Zaparzaj przez 1-2 minuty |
Herbata owocowa lub ziołowa |
Zaparzaj przez 3-5 minut |
Temperatura
Słodzenie
Jeżeli chcesz posłodzić herbatę, warto sięgnąć po biały lub brązowy cukier albo po miód.