Zasady parzenia herbaty

 

Choć sposób parzenia herbaty prawie zawsze zależy od osobistych preferencji, nie ma tu miejsca na błędy. Ale nie martw się! Nasi mistrzowie herbaciani udzielą Ci kilku wskazówek, dzięki którym Twoja herbata będzie smakować jeszcze lepiej.

 

Woda

Woda do zaparzania herbaty powinna zostać zagotowana tylko raz i zawierać w miarę możliwości jak najmniej węglanu wapnia. Jeżeli woda będzie gotowana kilka razy, dojdzie w niej do obniżenia zawartości tlenu, co będzie mieć wpływ na smak. Mniej twarda woda pozwala na wydobycie wyraźniejszych nut smakowych herbaty, dzięki czemu smak będzie naprawdę zachwycający.

 

Parzenie czarnej herbaty

 

 

Dzięki filiżance czarnej herbaty wiele osób na całym świecie dobrze zaczyna dzień, ale jeżeli nie będziesz uważał, łatwo utracisz jej orzeźwiającą esencję. Najważniejsze przy parzeniu czarnej herbaty jest natychmiastowe zalanie jej wodą tuż po zagotowaniu – lepiej nie odchodź od czajnika! Czarna herbata parzona w temperaturze zbliżonej do temperatury wrzenia wody jest lepsza, gdyż wydobywa się z niej bogaty, wyrazisty smak.

 


Parzenie zielonej herbaty

Zielona herbata ma wyrazisty smak, ale czasem może w nim pobrzmiewać nuta goryczy. Jest to spowodowane błędem podczas parzenia, którego łatwo uniknąć. Zawsze lepiej jest pozwolić, by woda ostygła przez jakieś dwie minuty zanim zaleje się nią liście herbaty. Optymalna temperatura to 80°C.

Mleko

 

Podczas parzenia herbaty w kubku lub filiżance odwiecznym pytaniem jest, czy wlać mleko do naczynia przed, czy po dodaniu gorącej wody. Prosta odpowiedź brzmi „po”, ponieważ jeśli robisz to na odwrót, mleko schładza wodę, utrudniając tym samym cały ważny proces infuzji.

 


Czas

Podczas zaparzania herbaty w torebkach ważną rolę odgrywa cierpliwość. Warto pozostawić torebkę w wodzie na około dwie minuty, dając czas na wydobycie się pełnego smaku herbaty. Należy unikać potrząsania czy trącania torebki, aby cały proces zachodził naturalnie i powoli.

 

Rodzaj

Czas trwania

Czarna herbata

Zaparzaj przez 2-3 minuty

Zielona herbata

Zaparzaj przez 1-2 minuty

Herbata owocowa lub ziołowa

Zaparzaj przez 3-5 minut

 

 

 

Temperatura

 

 

Bez względu na to, czy korzystasz z filiżanki, czy z kubka, po wyjęciu torebki z herbatą warto pozostawić napar do ochłodzenia przez 2-3 minuty. Kiedy temperatura spada, zaczyna się uwalniać głęboki aromat, a herbata ma znacznie lepszy smak.

 

Słodzenie

Jeżeli chcesz posłodzić herbatę, warto sięgnąć po biały lub brązowy cukier albo po miód.

sweet